Підписатися на RSS

Співуча глина

Про давнє мистецтво українців – гончарство дізналися учні 4 – А класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 м. Славута на уроці літературного читання, вивчаючи оповідання Тетяни Кари-Васильєвої «Співуча глина». Випалена на вогні глина була першим природним матеріалом, який слугував людині і слугує й сьогодні. Виготовлення глиняного посуду стало одним з найбільших досягнень наших пращурів. Саме кераміка є однією з найколоритніших сторінок трипільської культури.

Захотілося дітлахам самим побути майстрами-гончарами, прислухатися до глини й дізнатися: «Чи може глина співати?» Люб’язно погодився допомогти дітям молодий талановитий художник, викладач Славутської ДШМ Сахнюк Петро Олександрович, провівши майстер-клас з виготовлення глиняного трипільського посуду.

Діти відчули, що у їхніх руках глина ожила та співала, бо трудилися вони натхненно, радісно, з любов’ю, виготовляючи горнятка, кухлики та вази. Учні зрозуміли: коли шукають корені народів, які жили на землях України, так чи інакше звертаються до Трипільської цивілізації. Зацікавило з розповіді Петра Олександровича, що Трипілля — це перший хліб, перший метал, початок планетарного землеробського світогляду на теренах, які нині називаються Україною. Творці Трипілля стояли біля витоків цивілізації Європи і зробили вагомий внесок у формування сучасної культури України. А ми маємо пам’ятати і примножувати культурні надбання предків.

/Files/images/spvucha_glina/1.jpg/Files/images/spvucha_glina/2.jpg

/Files/images/spvucha_glina/3.jpg/Files/images/spvucha_glina/4.jpg

/Files/images/spvucha_glina/5.jpg/Files/images/spvucha_glina/6.jpg

/Files/images/spvucha_glina/7.jpg/Files/images/spvucha_glina/8.jpg/Files/images/spvucha_glina/9.jpg /Files/images/spvucha_glina/10.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 500

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.